Branje z obraza


Tudi branje s obraza (Face reading) je ena izmed petih kitajskih umetnosti in ena izmed najpopularnejših, saj je relativno enostavno opazovati človekov obraz. Pri branju pa se poleg samih obraznih značilnosti bere tudi obrazno izražanje, drobna gibanja in trzljaje. Pozorni moramo biti tudi na mežikanje, pačenje, buljenje, smehljanje, način govor, saj nam vse to veliko pove o osebi. S tovrstnim branjem so se ukvarjali tudi v starodavni Grčiji, vendar pa so na kitajskem šli s tem mnogo dlje, saj ne raziskujejo le človekove osebnosti in karakterja, marveč tudi njegovo usodo. Torej ne govori le o tem, ali je nekdo trmast, temveč tudi o tem, ali uživa srečo, dober zakon, kakšne vrste kariero bi si naj izbral.

Najbolj enostavna je delitev obraza na tri področja in sicer:
- Področje nad obrvmi – predstavlja našo mladost
- Področje od vrha nosu do obrvi – predstavlja srednja leta
- Področje pod nosom – predstavlja zrela leta

Nadalje se deli obraz na dvanajst palač (n.pr. življenjska palača, palača kariere,..) in sto pozicij na obrazu, ki vsaka predstavlja eno leto življenja.

Tudi tukaj ne moremo mimo petih elementov, ki predstavljajo različno energijo, po kateri lahko določimo, ali prevladuje energija katerega izmed petih elementov. Kadar ima oseba trikoten obraz s široko brado, prevladuje element ognja. Ovalen obraz predstavlja človeka s prevladujočo kovinsko energijo, podolgovat obraz se poda človeku z leseno energijo, nesimetričen vodnemu in štirikoten zemeljskemu. Temu primerne so tudi prevladujoče karakteristike človeka.

Leseni ljudje so tako znani kot misleci, vodni ljudje so potencialni podjetniki, kovinski so pravičniki, ognjeni razsvetljevalci in motivatorji, zemeljski umirjeni in bolj počasni ter jih je večkrat treba spodbuditi.