Sam svoj diagnostik

Se sprašujete: »Kako?« Poglejte se dobro v ogledalo. Naš obraz nam namreč hitro pokaže, ali imamo obraz dobrega ali šibkega zdravja torej ali bi bilo zaželeno obiskati zdravnika ali ne. Ljudje z obrazom dobrega zdravja namreč le redko zbolijo, če pa že si hitro opomorejo. Tisti s šibkim zdravjem so zelo občutljivi, zlahka in pogosto podležejo tudi manjšim tegobam, da niti ne omenjamo tistih resnejših.

Glavni pokazatelji zdravja, ki jih lahko preverimo na obrazu so izraženi na očeh, ušesih, nosu, ustnicah in žlebičku med nosom in ustnicami (ta je tudi kot izjema edina zaželena poglobitev na obrazu).

Pokazatelji dobrega zdravja so naslednji:
-sijoče, živahne, iskrive oči, pri katerih je jasna ločnica med belino in zenico
-dolga, mesnata ušesa, ki ne štrlijo (za primerjavo: srednje velika ušesa so tista, ki so v razdalji med obrvmi in vrhom nosa)
-barva kože ušes svetlejša kakor na ostalem obrazu
-visok nos z močnim nosnim mostičkom, ki ni grčast, nima gub ali znamenj

-rožnate ustnice
-dolg, globok in širok žlebiček med nosom in ustnicami

Nasprotno pa so pokazatelji šibkega zdravja naslednji:
-zaspane, motne, medle oči, kar je pokazatelj šibke energije (Qi)
-majhna ušesa
-ušesa temnejše barve kože kakor ostali obraz
-svetle, suhe in nagubane ustnice
-gubast, režast nos, ali znamenja na kateremkoli delu nosu
-nizek nosni mostiček
-ozek, raven in/ali kratek žlebiček med nosom in ustnicami

Naštete značilnosti prikazujejo dva ekstrema. Če značilnosti obraza niso niti posebno dobre, niti posebno slabe, potem lahko sklepamo, da smo povprečnega zdravja.

Seveda pa se tehnika branja obraza smatra le kot preventiva in bi naj služila le kot zgodnji alarm, nikakor pa ne kot zamenjava za medicinske preiskave. Te zgodnje znake možnih bolezni bi bilo dobro  jemati resno in se odpraviti na pregled k zdravniku, še posebno, če se nam pojavijo vsaj dve ali več značilnosti šibkega zdravja.

Glede na opozorila našega obraza imamo tudi možnost izbire bolj zdravega življenjskega sloga, kar bo sčasoma pripeljalo do izboljšanja zdravja, posledično pa tudi do sprememb na obrazu, ki bodo jasno kazale na to izboljšanje.