Izbira datumov


Izbira datuma (Date selection) je tudi klasična kitajska praksa, ki sega več kot dva tisoč let nazaj v dinastijo Han. Takrat se je ta veda uporabljala za strateške odločitve v vojaških in državniških zadevah. To področje so uporabljali tudi v antični Grčiji, za namene pobiranja plodov in molitvenih ritualov pa so tak sistem koledarjev razvili tudi Indijanska in Majevska civilizacija. Kitajski pristop je tudi na tem področju metafizičen in teži k razumevanju vesolja. To je bilo doseženo skozi dolgoročno, natančno opazovanje in zapisovanje tovrstnih astroloških pojavov na nebu in nato primerjava tega z dogodki in naravnimi fenomeni in socialno-političnimi dogodki na Zemlji.

Skozi stoletja opazovanja in zapisovanja so se izoblikovali vzorci, ki so tako formirali osnovo mnogih metafizičnih študij. Ciklični koncept časa, energije in premikanje zvezd so tako uporabili v Feng Shui-ju, astrologiji in tudi izbiri datumov.

Koncept izbire datuma je preprost. Določene pomembne aktivnosti bi se naj dogajale takrat, ko jih podpirajo energije vesolja. Z vključevanjem pozitivne energije v nek dogodek (poroka, začetek poslovanja, pričetek študija,…), lahko le ta prične s pozitivnim pridihom.

Seveda pa izbira ugodnega datuma ni tako preprosta, saj vsako vrsto dogodka podpirajo različne energije petih elementov glede na to, kateri »Vladar dneva« je po BaZi astrologiji posameznik. Poudariti je tudi potrebno, da v mesecu ali letu tudi ni zelo dosti pozitivnih dni, še posebno, ko iščemo ugoden dan za več ljudi, zato je tovrstno izbiro datuma potrebno skrbno načrtovati kar precej časa pred dogodkom.
V primeru, da te priložnosti nimamo in da ne moremo čakati na ugoden datum, pa imamo še vedno možnost, da izberemo na splošno ugoden dan, ali se vsaj izognemo neugodnemu.